0

En ny skole til Kyekyewere

Glückliche Schüler in der neuen Schule für Kyekyewere

De ghanesiske kakaobønder er vant til, at der med jævne mellemrum forekommer tropiske storme i regntiden. Men ingen kunne have forudset, at en særlig voldsom storm ville ødelægge underskolen i Kyekyewere. Heldigvis blev skolen hurtigt genopbygget, og det skete ikke mindst takket være støtte fra Lindt & Sprüngli.

Set i bakspejlet har den tropiske storm, der delvist ødelagde underskolen i den ghanesiske by Kyekyewere i 2008, også en positiv side. Uden stormen ville en længere skoleuddannelse sandsynligvis stadig ligge langt ude i fremtiden for børnene i landsbyerne rundt om Kyekyewere. Og det ville nok heller ikke se helt så godt ud for skolens tilslutning til transmissionsnettet. Men lad os tage en ting ad gangen.
Indtil for få år siden var der kun en underskole i Kyekyewere.

Da den blev ødelagt i 2008 af omtalte tropiske storm, var det til stor fortrydelse for alle. For trods alt at kunne tilbyde en nogenlunde anstændig undervisning fandt de lokale myndigheder frem til en midlertidig løsning. De arrangere interimistisk undervisning i en nærliggende kirke, så børnene stadig kunne få undervisning, selvom det foregik på et usædvanligt sted og på forskudte tidspunkter. Det stod klart fra begyndelsen, at det ikke ville være en permanent løsning. Myndighederne ledte efter muligheder for at genopbygge skolen.

Die neue Schule in Kyekyewere

Finansieret af Lindt & Sprünglis landbrugsprogram

Genopførelsen blev i sidste ende gennemført ved hjælp af Lindt & Sprünglis landbrugsprogram, som finansieres af den overpris, der betales for hvert ton sporbar kakao, som købes i Ghana til brug for LINDT chokolade. Lindt & Sprünglis lokale partner Source Trust, fik overladt iværksættelsen lokalt. Byggeriet blev påbegyndt i september 2008. Skolen blev udvidet med et gymnasium, som åbnede det følgende år og snart blev udvidet med yderligere en tilbygning. Udover klasseværelser til undervisning af 400 børn har skolen lokaler til lærere, et kontor og en butik. Der er også tilsluttet et træningscenter ("Village Resource Center"), som tilbyder adgang til computere

og internettet og bruges af både eleverne og af kakaobønderne i de omkringliggende landsbyer.

Den nye skole blev også forsynet med elektricitet. Alex Bruce Appiah, skoleinspektør og lærer, siger: "Elektriciteten og adgangen til en printer gør mit arbejde betydeligt nemmere. I dag kan jeg f.eks. ganske enkelt udskrive eksamensspørgsmål i Village Resource Centeret lige ved siden af." Deborah Awiah Mensah, en 17-årig elev, er også begejstret for de fordele, elektriciteten indebærer: "I modsætning til tidligere kan jeg nu deltage i aftenundervisning. Det er blevet muligt, fordi vi nu har lys om aftenen. Takket være lyset kan jeg studere i længere tid, og jeg er meget bedre forberedt til eksaminer."

Bedre levevilkår for den yngre generation

Både Alex og Deborah er overbeviste om, at den udvidede skole og den forbedrede infrastruktur har stor værdi for eleverne i Kyekyewere. Skolen image blandt den lokale befolkning er også stærkt forbedret. Det bidrager til at sikre, at flere elever nu mere regelmæssigt deltager i undervisningen og med større glæde. Og skoleundervisning i særdeleshed i Ghana er af yderste vigtighed for at forbedre levevilkårene for den yngre generation i fremtiden.