Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Lindts historie

En iværksætterånd, en chokoladerevolution og det perfekte partnerskab. Dette er historien om, hvordan Lindt & Sprüngli blev til.

1800-tallet

Pionerer inden for chokolade

Det hele begyndte med åbningen af ​​David Sprünglis lille konfekt butik i Zürich. Virksomheden voksede hurtigt takket være Sprünglis iværksætterånd og lidenskab for chokolade. Sprüngli blev hurtigt berømt blandt andre chokoladeproducenter.

1845: Tidlig succes

I en lille konfekt butik på Marktgasse i Zürichs gamle bydel producerede David Sprüngli og hans søn, Rudolf Sprüngli-Ammann, den første solide chokoladebar i den tysktalende del af Schweiz. Det blev øjeblikkeligt en succes.

Photo of David Sprüngli.
Print of the original factory.

1847: Den første chokoladefabrik

Sprüngli voksede hurtigt og åbnede Schleifetobel fabrikken i Horgen i 1847. Man kunne dufte chokolade i luften, da produktionen begyndte.

Den anden halvdel af 1800-tallet

Chokolade iværksættere

1859: Et nyt konditori

David Sprüngli og hans søn indviede en anden konfekt butik på Paradeplatz - i dag er den bedre kendt som Confiserie Sprüngli. Folk blev hurtigt tiltrukket af butikkens elegante indretning og det blev en meget populær plads I Zürich

Drawings of early Lindt buildings.
Lindt conching machine and its inventor Rodolphe Lindt.

1879: Opfindelsen af ​​conching

Samtidig havde Rodolphe Lindt, søn af en farmaceut, netop startet en lille konfekt butik i Bern. Kort efter åbningen i 1879 producerede Lindt's Chocolate Company Rod. Lindt & Sons kun en hård, bitter chokolade - ligesom andre chokoladeproducenter dengang. Men Lindt fortsatte med at eksperimentere i flere måneder, indtil han en fredag ​​aften forlod sin fabrik uden at slukke for conching-maskinen. Maskinen fortsatte med at arbejde hele natten og hele weekenden. Chokoladen, som Lindt senere fandt om mandagen, var fortryllende lækker og glat med en helt ny smag. Chokoladen havde ændret sig for altid. Dette var begyndelsen på vores unikke og omtalte Lindt Chokolade Fondant.

Hemmeligheden bag hans chokolade lå i den conching proces, han havde opfundet – den skabte en fint smeltet konsistens ved at kombinere kakaomasse og kakaosmør med andre ingredienser som sukker og mælk i længere tid end normalt. Lindts conching teknologi skabte en fin, glat og velsmagende "smeltende chokolade", som var umulig at modstå. Dette var begyndelsen på en chokoladerevolution. Lindt holdt sin opfindelse hemmelig indtil Sprüngli kom ind i billedet. I dag bruges conching af chokoladeproducenter over hele verden.

1892: Hvordan Sprüngli blev Lindt & Sprüngli

Da Rudolf Sprüngli-Ammann i 1892 trådte af, delte han virksomheden mellem sine to sønner, Johann Rudolf Sprünli-Schifferli og David Robert Sprüngli-Baud. Johann Rudolf overtog fabrikken i Horgen, som senere blev en del af Lindt & Sprüngli. Hans yngre brødre overtog de to konfekt butikker i Zürich.

Painting of Rudolf Sprüngli-Ammann.
Drawing of the newly built Lindt factory.

1899: Fødslen af ​​Lindt & Sprüngli

Et perfekt samarbejde.

Johann Rudolf Sprüngli lagde mærke til da Lindt tilfældigvis fandt hemmeligheden i 1879, der senere ville sætte Schweiz på kortet som en chokolademager i topklasse. Dette vakte hans engagement, da han genkendte en anden chokoladekender.

Men det var først i 1899, at de to iværksættere faktisk mødtes. Johann Rudolf Sprüngli havde netop afsluttet byggeriet på en større fabrik i Kilchberg-Bendlikon, der ville øge produktionen. Pladsen er i dag kendt som Lindts hovedkontor. I Bern var den store efterspørgsel efter Rodolphe Lindts cremede chokolade begyndt at skabe udfordringer for Lindts små og ældre produktionsanlæg.

Så da Johann Rudolf Sprüngli tilbød at købe virksomheden for imponerende 1,5 millioner guld franc - inklusiv Lindt-mærket og den hemmelige opskrift - gik Lindt med til dette, så længe han stadig havde en stemme i virksomheden. Det perfekte samarbejde var blevet født, indtil Sprüngli drev forretningen fuldt ud.

1900-tallet

Begyndelsen af ​​århundredet

Det nye århundrede begyndte stærkt for Lindt & Sprüngli, selvom det ikke var helt uden udfordringer. Trods Første Verdenskrig blomstrede den schweiziske chokoladeindustri med Lindt & Sprüngli som frontfigur. I 1915 blev størstedelen af ​​produktionen eksporteret til udlandet. Selv under Anden Verdenskrig ofrede Lindt & Sprüngli deres engagement i kvalitet. I slutningen af ​​krigen, som også fandt sted samtidig med vores 100 års jubilæum, begyndte salget igen at stige.

Fra 1920'erne: Vækst i udlandet

I begyndelsen af ​​det 20. århundrede etablerede Lindt & Sprüngli generelle agenturer og datterselskaber i Tyskland, USA og Storbritannien. I 1930 blev virksomhedens navn ændret til dagens navn “Chocoladefabrikken Lindt & Sprüngli AG”.

Horse and carriage chocolate delivery.
Anden halvdel af det 20. århundrede

International ekspansion

Virksomheden fortsatte med at vokse på alle nøglemarkeder med datterselskaber og distributørvirksomheder. I dag er Lindt & Sprüngli nummer 1 på det globale premium-chokolademarked og er kendt for sine chokoladeklassikere.

Lindt Bâtons Kirsch box.

1932: Bâtons Kirsch

I 1932 lanceredes ​​en ægte schweizisk original “Bâtons Kirsch”, hvilket viste sig at være en sand succes for Lindt & Sprüngli.

1945 Lindt chocolate advert.

1945: 100 år med Lindt & Sprüngli

Lindt & Sprüngli fyldte 100 år og fejrede det store jubilæum med en 12-delt annonceserie. Jubilæet faldt sammen med krigens afslutning og chokoladeforbruget begyndte igen at stige.

1945: 100 år med Lindt & Sprüngli

Lindt & Sprüngli fyldte 100 år og fejrede det store jubilæum med en 12-delt annonceserie. Jubilæet faldt sammen med krigens afslutning og chokoladeforbruget begyndte igen at stige.

1945 Lindt chocolate advert.
Early LINDOR bars.

1949: Chokoladguld - LINDOR

Lindt chokolademestre ønskede at skabe noget himmelsk for at løfte kundernes ånder efter krigen. De begyndte at arbejde med at eksperimentere med chokoladeopskrifter, indtil de i 1949 stødte på en chokolade, så luksuriøst glat, at det kunne sammenlignes med smeltet guld. Det blev navngivet LINDOR. Først optrådte som en chokoladestang med en delikat smeltende fyldning, var LINDOR kun forbundet med signaturtrøfler 20 år senere. Er du nysgerrig efter at vide mere om LINDOR historien?

Læs mere

1952: En hoppende overraskelse - Lindt GOLD BUNNY

Lindts chokoladekanin, også kaldt GOLD BUNNY, dukkede første gang op i 1952. Chokoladefiguren opstod efter at en Lindt chokolademester fik inspirationen fra sin datter, han skabte derefter en kanin af den fineste schweiziske chokolade. Han pakkede det kærligt ind i guldfolie for at få det til at skinne og bandt det blidt med en rød sløjfe og en lille klokke, så du aldrig skulle miste den. I dag er Lindt GOLD BUNNY en påskeklassiker, der minder os om, at foråret er lige om hjørnet. Vil du vide mere om historien bag Lindt GOLD BUNNY?

Lindt GOLD BUNNY with baby bunny.
Early LINDOR truffles.

1969: En verdensomspændende favorit - LINDOR Truffles

I 1969 udgav Lindt & Sprüngli de første LINDOR-praliner som juleprodukt. De blev en succes med det samme – så meget, at kunderne allerede begyndte at efterspørge pralinerne, efter at julesortimentet blev fjernet, da ferien var slut.

1979: Chokoladeklassikere

I 1979 blev Lindts premium kollektion Connaisseur praline skabt til særlige gavebegivenheder og blev også til dets eget brand.

Connaisseur chocolate box.
Historical Lindt EXCELLENCE Bar from 1989.

1989: EXCELLENCE

I 1989 blev der oprettet endnu en klassiker. Lindt & Sprüngli introducerede de ekstra tynde ekspertise mørke chokoladebarer med sine intense og elegante smage og fine struktur.

2000'erne

Fremtiden for Lindt & Sprüngli

Lindt & Sprüngli har ambitionen om altid at arbejde på at skabe nye friske smagsvarianter, der inspirerer forbrugerne og samtidig opretholde den højeste kvalitet i hvert produkt. Århundredet bød på et væld af nye, fantastisk lækre chokoladekreationer og spændende tiltag, der fortsætter med at bringe Lindt-verdenen endnu tættere på dig.

Cocoa farmers that are being educated as part of Lindt & Sprüngli Farming program

2008: Lindt & Sprüngli Farming Program

Bæredygtighed er en vigtig del af Lindt & Sprünglis virksomhedsfilosofi og er også forankret i virksomhedens strategi lige fra indkøb af kakaobønner til det færdige chokoladeprodukt. Siden 2008 har Lindt & Sprünglis Farming Program været et udtryk for dets engagement i bæredygtighed.

Læs mere

2009: Et spændende år

Den schweiziske globale tennismester Roger Federer blev Lindt's brandambassadør i 2009. Samme år grundlagde Lindt & Sprüngli sit eget globale detailnetværk og skabte en premium chokoladeoplevelse for resten af verden.

Roger Federer with Lindt master chocolatiers at Retail Store Opening.
The Lindt TEDDY.

2011: Lindt julemagi

Lindts GOLD TEDDY blev lanceret i 2011 i god tid til at skabe lidt ekstra magi i årets højsæson.

2013: At give tilbage

I 2013 grundlagde Lindt & Sprüngli Lindt Cocoa Foundation og Lindt Chocolate Competence Foundation. Lindt Cocoa Foundation har til formål at forbedre det sociale og økologiske miljø omkring chokoladeproduktion. Lindt Cocoa Foundation, som fremmer bæredygtigt landbrug, supplerer eksisterende initiativer designet til at forbedre leve- og arbejdsvilkårene for kakaobønder, mens velgørenhedsorganisationen Lindt Chocolate Competence Foundation har til formål at fastholde, dyrke og fremme Schweiz' langsigtede position som markedsplads for chokolade og yderligere styrke den schweiziske ekspertise inden for chokoladeproduktion.

Læs mere
Lindt cocoa farmers.
Inside the Home of Chocolate.

2020: Home of Chocolate

I 2013 startede velgørenhedsorganisationen Lindt Chocolate Competence Foundation et projekt i Kilchberg, Schweiz. I 2020, under Lindt & Sprünglis 175 års jubilæum, slog Lindt Home of Chocolate dørene op. Beliggende på hovedkontoret i Kilchberg, afholder det interaktive udstillinger, et forsknings- og pilotanlæg, verdens største chokoladebutik og en café med en chokoladebutik, der er specielt designet til chokoladekurser. Ligesom vores "Home of Chocolate", er det ingen overraskelse, at det også har en af ​​verdens største chokoladefontæner!

I dag er Lindt & Sprüngli et velkendt navn, der signalerer lykke, kvalitet og chokoladeglæde over hele verden. I årenes løb udvidede virksomheden sin mærkeportefølje i udlandet og opkøbte en række chokoladevirksomheder, herunder Hofbauer og Küfferle (1994), Caffarel (1997), Ghirardelli (1998) og Russell Stover (2014). I dag skaber Lindt & Sprüngli-mærkerne en unik produktverden med mere end 2.500 produkter. Vores kvalitetsprodukter fremstilles på 11 produktionssteder i Schweiz, Europa og USA og distribueres via 28 datterselskaber, 500 egne butikker og et omfattende netværk med mere end 100 distributører i mere end 120 lande. Trods deres globale vækst forbliver Lindt & Sprüngli schweiziske i deres rødder - det er endda sådan, at schweizerne er de største chokoladeentusiaster, da hver borger i gennemsnit forventes at indtage en LINDOR praline om dagen.

Læs mere

2020: Chocolate delight

Lindt & Sprüngli opened its doors to the Home of Chocolate, a museum and chocolate factory in one, to celebrate our 175th anniversary. Located at the headquarters in Kilchberg, it houses interactive exhibits, a research and display production facility, the world’s largest chocolate shop, a café and chocolateria designed specially for baking courses. As the Home of Chocolate, it’s no surprise that it also has one of the world’s largest chocolate fountains! Today Lindt & Sprüngli is a household name signalling bliss, quality and sweet delight the world over. A global leader in premium chocolate, we are established in more than 120 countries with manufacturing plants in the US and various locations in Europe. Despite our growth, Lindt & Sprüngli are still a homegrown company – in fact, the Swiss remain our biggest champions with each citizen consuming on average one Lindor truffle a day. 
1845: Early success