0

Opfindelsen af LINDT chokolade

Rodolphe Lindt

Chokolade? Der smelter i munden?

Året var 1879. Rodolphe Lindt, søn af en apoteker i Bern, ville fremstille chokolade. Ved du, hvordan chokolade var på den tid? Det var hårdt: både vanskeligt at fremstille og hårdt i munden. Man var faktisk nødt til at tygge det. Blødt? Lækkert? En sanselig nydelse? En ønskedrøm. Som først gik i opfyldelse en ganske særlig aften...
Men stop lige! Det går alt for hurtigt. Rodolphe Lindt var konfekturehandler – men også levemand og et nydelsesmenneske, som brændende ønskede at fremstille chokolade, der ikke var hård, og som føltes behagelig i munden. Han købte en gammel fabrikshal med antikverede maskiner. Folk i Bern var overraskede, men de forsøgte ikke at tage modet fra Rodolphe. Han eksperimenterede og eksperimenterede, men der var ikke noget, der virkede. Tværtimod! Der dannede sig et hvidt lag på chokolademassen. Nu begyndte folk at se lidt skævt til ham.

Det var hans bror Auguste, en apoteker som deres far, der analyserede den hvide belægning, og den viste sig at være fuldstændig harmløs. Det var nemlig krystalliseret fedt. Testningen fortsatte til langt ud på natten. Flere kakaobønner? Mere kakaosmør? Ingen havde gjort det før! Han arbejdede med opskriften, grublede over den, eksperimenterede. Men uanset hvad han gjorde, var han ikke nærmere sit mål. Udsøgt chokolade? Det må være din spøg! Så kom en skæbnesvanger fredag aften. Rodolphe Lindt forlod fabrikken uden at afslutte sit arbejde – og uden at slukke for maskinerne. Glemte han det, fordi han have travlt? Eller var det med vilje? Havde han en fornemmelse, eller var det bare i trods? Det ved vi ikke. Men maskinerne fortsatte med at røre rundt hele weekenden.

Da Rodolphe vendte tilbage til fabrikken mandag morgen, blev han i første omgang chokeret. Men det, han fandt i karret, var på ingen måde hård og brændt chokolademasse. Det var blank masse, der duftede vidunderligt. Og da han smagte på den, oplevede han som den første nogensinde, hvordan chokoladen smeltede i munden. Han var i den syvende himmel.

Hemmeligheden ved "conching"

Ingen har vidst det før nu – eller næsten ingen. Én ting ligger fast: Omrøringen i timevis eller endda hele døgn er en del af processen – conching-processen. Kakaosmør? Helt bestemt. Men hvor meget? Tja… Og hvad mere?

Lille land, stor tradition

I næsten 150 år har chokoladefabrikanter i Schweiz og resten af verden forsøgt at finde hemmeligheden bag familieopskriften. Men det er ikke helt lykkedes for nogen endnu. Chokoladen fra Rodolphe Lindt, der smelter i munden, er forblevet et symbol på ikke blot den verdenskendte schweiziske chokolade men også på de innovative, opfindsomme og succesfulde iværksættere fra dette lille land midt i Europa: LINDT chokoladens land.

Se, hvordan LINDT chokolade blev opfundet

Opskrifter