0

En perfekt kombination: Grundlæggelsen af Lindt & Sprüngli

Rodolphe Lindt havde succes med sin chokoladefondant – og vandt indpas i Berns bedre borgerskab. De bestilte alle sammen hans chokoladefondant. Og blev ved med at bestille mere. Men de ventede. I begyndelsen tålmodigt. Så mere og mere irriterede. Og til sidst rasende. Den gamle fabrik ved Aare var alt for lille, og den var også faldefærdig.

Men hvad gjorde Rodolphe Lindt?

Der var ikke noget, der gik ham på. Han nød livet med jagt, ferniseringer og i salonerne. Han solgte sin chokolade til de ædle døtre på kostskoler i Neuenberg og Bern. Fabrikken besøgte han kun, når han havde lyst til det. Og han accepterede et tilbud fra konfekturehandleren Jean Tobler om som handelsrejsende at sikre Lindt endnu fyldigere ordrebøger.

Tak, men nej tak

Samtidig prøvede alle på at afsløre hans hemmelighed, men ingen havde held til det. Og så begyndte tilbuddene at komme. Den hemmelige opskrift var svimlende tre millioner mark værd for en tysk virksomhed. Men sælge den? Rodolphe Lindt afviste tilbuddet.

Set i bakspejlet

I midten af 1890'erne var hans lille fabrik klar til nedrivning, og modernisering kunne ikke udskydes længere. Og så var der lige det presserende problem med, hvordan stablen af ordrer til levering kunne reduceres. De første bekymrede rynker viste sig i Rodolphes pande. Og det var netop disse problemer, der fik ham til at mødes med en mand, der havde rejst helt fra Zürich for at tale med ham.

Menneskekundskab

Det var foråret 1898. Næsten tyve år efter opfindelsen af chokoladefondanten. Det var i Olten, halvvejs mellem Zürich og Bern. Her mødte Rodolphe Lindt denne mand, der var berømt for sin egen chokolade, men endnu mere for sin iværksætterånd. Denne mand vidste, at Rodolphe Lindt nødvendigvis måtte være i stand til fortsat at eksperimentere, og – endnu vigtigere – skulle have indflydelse på, hvad der skete med hans chokoladefondant.

Et tilbud

Så han foreslog Lindt at sælge brandet til ham. Og desuden den dyrebare hemmelighed om conching. Selvfølgelig til en god pris og med indflydelse på, hvad der videre skulle ske, men uden forpligtelser. Og ja, alle medarbejderne på Lindts fabrik i Bern ville også blive overtaget.

Ja tak

Resten er historie, som man siger. I dag vil man kalde det en klassisk vind-vind-situation. Når alt kommer til alt fik de begge nøjagtigt, hvad de ville have fra den anden: På den ene side var den velstillede fabrikant og forretningsmand fra Zürich, og på den anden side var skaberen af chokoladefondant og ejeren af den hemmelige opskrift fra Bern. De havde nok begge en anelse, men de kunne ikke vide det med sikkerhed: Virksomheden var på vej til at blive en succeshistorie, der ikke havde set sin lige.

Ny tidsalder

Da Rodolphe Lindt afslørede hemmeligheden for Sprüngli junior og senior, blev de begge meget overraskede – og blev pålagt tavshedspligt. Hemmeligheden blev lagt i et pengeskab, hvor den stadig opbevares. Og snart blev chokoladefondanten fremstillet i en moderne fabrik i Kilchberg i nærheden af Zürich. Her var "adgang forbudt" for uautoriserede personer.